Framtidens skogsbruk

Framtidens skogsbruk behöver vara både klimatsmart, miljövänligt och gärna vackert. Vi behöver ett skogsbruk som både ökar skogarnas kollager och ger fortsatt möjlighet till uttag av skogsråvara. Några som lyckats lösa denna ekvation är Lübecks stads skogsförvaltning.

1992 bestämde sig politikerna i Lübeck för att ställa om skogsbruket och det som hänt sedan dess är följande: Volymtillväxten har ökat. Så har även antalet fåglar, djur och växter. Skogarnas gröna kollager har ökat och lönsamheten är god. Nyckeln till framgång ligger i att man i Lübeck börjat jobba med naturen som förebild.

En naturlig skog kommer av sig själv, står stadigare när det stormar och ger ett bättre virke. I stället för att göra kalhyggen, hugger de bara ett eller några träd på varje plats. Detta skapar små luckor där naturlig föryngring kan växa fram. För skogen kan växa och föryngras av sig själv, skogen var här före oss.

Vill du boka en föreläsning är du välkommen att skicka din förfrågan till info@konstenatt.se

Vill du titta på någon av Mikael inspelade föreläsningar besök hans kanal på YouTube.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *