I veckan fick jag följande fråga: Skulle du kunna titta på SCAs årsredovisning och komma med ett kritisk öga på den utifrån din expertis? Jag undrar helt enkelt om de skönmålar sin verksamhets påverkan på skogen, är det sant att dem är klimatpositiva?
När man läser årsredovisningen framstår situationen som mycket positiv. Den så kallade klimatnytta som SCA anger är nästan lika stor som utsläppen från all inrikes transport.

För att uttrycka det vänligt kan man kalla deras årsredovisning för kreativ. All tillväxt som sker sätts upp på SCAs konto för klimatnytta. Allt vi konsumerar hamnar också där via den så kallade substitutionseffekten. Substitutionseffekten innebär, lite förenklat, att ju mer papper, bioenergi och virke vi konsumerar, desto större klimatnytta uppnås.
Men för växthuseffekten spelar det ingen roll från vilken källa koldioxiden vi släpper ut kommer. Ett ton CO₂ utsläppt från skogen ökar halten CO₂ i atmosfären exakt lika mycket som ett ton CO₂ från förbränning av olja. För att prata om SCAs påstådda klimatnytta krävs ett ärligt samtal kring konceptet substitutionseffekt.
Med dagens utgångsläge innebär all avverkning av träd att kollagret i skogen minskar, och halten CO₂ i atmosfären ökar – vilket inte är en klimatvinst, utan en klimatbelastning.
Enligt SCA ökade kollagret i deras skogar med cirka 5 miljoner ton under 2024. Det kan vara sant, men i så fall trots det skogsbruk de bedriver – inte tack vare. På sidan 38 framgår att de under 2024 avverkade 5,2 miljoner kubikmeter virke. En kubikmeter virke motsvarar cirka 1 ton CO₂e. Dock blir endast 20 % av det avverkade virket i Sverige till sågade trävaror. Resten blir till bioenergi och pappersmassa, vars kol snabbt återgår till atmosfären.
Detta innebär att deras verksamhet 2024 orsakade utsläpp av cirka 4 miljoner ton CO₂.* Men i en värld där utsläpp från skog räknas som klimatnytta – och all tillväxt i skogen tillskrivs skogsbruket – framstår SCA som klimathjältar.
* 4 Mt är en konservativt beräknad siffra, eftersom avverkningar även leder till ökade utsläpp från mark samt en accelererad nedbrytning av grenar, trädtoppar och stubbar.
SCAs skogsinnehav i Sverige uppgår till 1,4 miljoner hektar, varav 1,15 miljoner hektar är produktiv skogsmark. Källa för markinnehav . Källa för virkesförrådets utveckling.

I deras årsredovisning står det på sidan 40: ”Vi har aldrig förr haft så mycket skog.”
Deras ”aldrig” syftar på 1947 – ett år som var resultatet av 100 års överkonsumtion. Och med ”skog” avses virkesvolym.
Påståendet är fel på två punkter.
För det första pekar forskning på att det fanns minst lika mycket virke i Sverige i början av 1800-talet som det finns idag. För det andra är trädplanteringar inte liktydigt med skog.
En plantering består i huvudsak av likåldrig monokulturer med återkommande kontinuitetsbrott. En skog är ett komplext ekosystem med mångtusenårig kontinuitet.

Utdrag från årsredovisningen:
”SCAs välskötta och växande skogar binder koldioxid. Med högre tillväxt än avverkning nettobinds ökande volymer koldioxid. Avverkat virke blir produkter som lagrar kol och möjliggör utfasning av fossilt kol.” (s. 16)
Som stöd för att säkerställa olika hållbarhetsperspektiv har SCA en hållbarhetsplattform som är baserad på FN:s globala mål. (s. 17)
I FN:s Globala mål 15 står bland annat följande:
- 15.1: ”Till 2020 bevara, återställa och hållbart använda ekosystem på land och i sötvatten och deras ekosystemtjänster, särskilt skogar, våtmarker, berg och torra områden, i enlighet med de skyldigheter som anges i internationella överenskommelser.”
- 15.2: ”Till 2020 främja genomförandet av hållbart brukande av alla typer av skogar, stoppa avskogningen, återställa utarmade skogar och kraftigt öka nybeskogningen och återbeskogningen i hela världen.”
SCA:s huvudmetod är kalhyggesbruk – där skog huggs bort, inte återställs. Varpå den ersätts av trädplanteringar. I vissa fall planteras till och med contorta som är en invasiv art.
Det skogsbruk som SCA bedriver står i mångt och mycket i direkt motsats till vad som uttrycks i mål 15. SCA återställer inte utarmade skogar – de fortsätter att hugga ner dom.
När det kommer till skog, miljö och klimat är deras årsredovisning en resultat av greenwashing på steroider.
Mikael Karlsson,
Hölö den 11e april 2025