Greenwashing på steroider

I veckan fick jag följande fråga: Skulle du kunna titta på SCAs årsredovisning och komma med ett kritisk öga på den utifrån din expertis? Jag undrar helt enkelt om de skönmålar sin verksamhets påverkan på skogen, är det sant att dem är klimatpositiva?

När man läser årsredovisningen framstår situationen som mycket positiv. Den så kallade klimatnytta som SCA anger är nästan lika stor som utsläppen från all inrikes transport.

För att uttrycka det vänligt kan man kalla deras årsredovisning för kreativ. All tillväxt som sker sätts upp på SCAs konto för klimatnytta. Allt vi konsumerar hamnar också där via den så kallade substitutionseffekten. Substitutionseffekten innebär, lite förenklat, att ju mer papper, bioenergi och virke vi konsumerar, desto större klimatnytta uppnås.

Men för växthuseffekten spelar det ingen roll från vilken källa koldioxiden vi släpper ut kommer. Ett ton CO₂ utsläppt från skogen ökar halten CO₂ i atmosfären exakt lika mycket som ett ton CO₂ från förbränning av olja. För att prata om SCAs påstådda klimatnytta krävs ett ärligt samtal kring konceptet substitutionseffekt.

Med dagens utgångsläge innebär all avverkning av träd att kollagret i skogen minskar, och halten CO₂ i atmosfären ökar – vilket inte är en klimatvinst, utan en klimatbelastning.

Enligt SCA ökade kollagret i deras skogar med cirka 5 miljoner ton under 2024. Det kan vara sant, men i så fall trots det skogsbruk de bedriver – inte tack vare. På sidan 38 framgår att de under 2024 avverkade 5,2 miljoner kubikmeter virke. En kubikmeter virke motsvarar cirka 1 ton CO₂e. Dock blir endast 20 % av det avverkade virket i Sverige till sågade trävaror. Resten blir till bioenergi och pappersmassa, vars kol snabbt återgår till atmosfären.

Detta innebär att deras verksamhet 2024 orsakade utsläpp av cirka 4 miljoner ton CO₂.* Men i en värld där utsläpp från skog räknas som klimatnytta – och all tillväxt i skogen tillskrivs skogsbruket – framstår SCA som klimathjältar.

* 4 Mt är en konservativt beräknad siffra, eftersom avverkningar även leder till ökade utsläpp från mark samt en accelererad nedbrytning av grenar, trädtoppar och stubbar.

SCAs skogsinnehav i Sverige uppgår till 1,4 miljoner hektar, varav 1,15 miljoner hektar är produktiv skogsmark. Källa för markinnehav . Källa för virkesförrådets utveckling.

I deras årsredovisning står det på sidan 40: ”Vi har aldrig förr haft så mycket skog.”

Deras ”aldrig” syftar på 1947 – ett år som var resultatet av 100 års överkonsumtion. Och med ”skog” avses virkesvolym.

Påståendet är fel på två punkter.
För det första pekar forskning på att det fanns minst lika mycket virke i Sverige i början av 1800-talet som det finns idag. För det andra är trädplanteringar inte liktydigt med skog.

En plantering består i huvudsak av likåldrig monokulturer med återkommande kontinuitetsbrott. En skog är ett komplext ekosystem med mångtusenårig kontinuitet.

Utdrag från årsredovisningen:

”SCAs välskötta och växande skogar binder koldioxid. Med högre tillväxt än avverkning nettobinds ökande volymer koldioxid. Avverkat virke blir produkter som lagrar kol och möjliggör utfasning av fossilt kol.” (s. 16)

Som stöd för att säkerställa olika hållbarhetsperspektiv har SCA en hållbarhetsplattform som är baserad på FN:s globala mål. (s. 17)

I FN:s Globala mål 15 står bland annat följande:

  • 15.1: ”Till 2020 bevara, återställa och hållbart använda ekosystem på land och i sötvatten och deras ekosystemtjänster, särskilt skogar, våtmarker, berg och torra områden, i enlighet med de skyldigheter som anges i internationella överenskommelser.”
  • 15.2: Till 2020 främja genomförandet av hållbart brukande av alla typer av skogar, stoppa avskogningen, återställa utarmade skogar och kraftigt öka nybeskogningen och återbeskogningen i hela världen.”

SCA:s huvudmetod är kalhyggesbruk – där skog huggs bort, inte återställs. Varpå den ersätts av trädplanteringar. I vissa fall planteras till och med contorta som är en invasiv art.

Det skogsbruk som SCA bedriver står i mångt och mycket i direkt motsats till vad som uttrycks i mål 15. SCA återställer inte utarmade skogar – de fortsätter att hugga ner dom.

När det kommer till skog, miljö och klimat är deras årsredovisning en resultat av greenwashing på steroider.

Mikael Karlsson,

Hölö den 11e april 2025

Skogen & Kyrkan

Välkomna till ett samtal om skogen, i Allhelgonakyrkan i Lund nu på fredag den 18:e november.

Rätt skött har skogen en fantastisk möjlighet att hjälpa oss ur både klimatkrisen och pågående artutdöende – fel skött är skogsbruk faktiskt en av de bidragande orsakerna till den miljö-och klimatkris vi idag har.

Mikael Karlsson är författaren som sätter skogen och skogsbruk i centrum – där han beskriver ett skogsbruk som är till gagn för både klimat, miljö och människa.

Här finns ett utdrag att ur boken ”Konsten att hugga träd och ha skogen kvar” som är fritt att ladda ner. Är ni också intresserade om ett samtal om skogen? Här finns ett urval av de föreläsningar Mikael håller.

SONY DSC

2021-04-12 Att bruka skogen och … MP Västerbotten.

Länk till inspelad föreläsning finns här.

Klicka på texterna nedan, så kommer du till respektive sida. Skulle det vara något, är ni välkomna att kontakta mig på info@konstenatt.se

Framtidens skogsbruk – ett utdrag ur boken fritt att ladda ner.

Beställ en signerad bok av författare eller köp den som PDF.

Beställ boken på Adlibris eller Bokus

Mikael Karlsson på Youtube

Boka en föreläsning.

Rapport Natural climate solutions

Vill du bidra till mitt arbete är du välkommen att bli månadsgivare. Här finner du information.

Tillsamman formar vi framtiden!

Bästa hälsningar,

Mikael

Humans just 0.01%

The world’s 7.6 billion people represent just 0.01% of all living things, according to the study. Yet since the dawn of civilisation, humanity has caused the loss of 83% of all wild mammals and half of plants, while livestock kept by humans abounds. Read more.

2021-03-22 Föreläsning

Klicka på texterna nedan, så kommer ni till respektive sida. Skulle det vara något, är ni välkomna att kontakta mig på info@konstenatt.se

Rapport Natural climate solutions

Kurs i Hyggesfritt med Jan Bertilsson

Boken Konsten att hugga träd och ha skogen kvar

Plockhugget.se

Skogens Mångbruk

SkogsBingo

PowerPoint från 2021-03-22

Mikael Karlsson på Youtube

Boka en föreläsning.

Vill du bidra till mitt arbete är du välkommen att skänka en slätt eller bli månadsgivare. Här finner du information.

Tillsamman formar vi framtiden!

Bästa hälsningar,

Mikael

Bokrelease!

Bokrelease, skogsbingo, föreläsning och samtal. Välkommen med ut i skogen, eller följ med online! Tre signerade böcker lottas ut bland alla skogsbingodeltagare.

När?  Den 21:a mars.  Kl. 9:30 – 13:30 – 14:30

Var? Online och på två platser i skogen Stockholms län, se länk i beskrivning nedan.

Registering: vill du vara med via zoom, registrera dig här senast den 20/3.

Kl. 9:30 Föreläsningen kommer att livesändas på Zoom, Youtube och Facebook. Vill du delta via Zoom, registrera dig här senast den 20/3 så kommer du att få en länk.

Boken är skriven för att visa hur ett nytt ekosystembaserat skogsbruk är helt avgörande för en hållbar framtid. Då många fortfarande tror att vi har ett bra skogsbruk i Sverige behöver boken även slå hål på den myten – för varför skulle vi annars behöva ändra oss?

Kl. 13:30 Skogsbingo i skövlat naturreservat vid Tullgarns slott. Jo, faktiskt. Kalhyggen, markberedning och nyanläggning av granplantage sker även i naturreservat. Hur många trädslag kan vi hitta där? För dig som vill pröva skogsbingo i en skog där du bor kommer blanketter och instruktioner finnas för nedladdning. Tre signerade böcker kommer att lottas ut bland de som skickar in sina svar innan den 22/3. Klicka här för karta.

Kl. 14:30 (cirka) åker vi till ett lågpåverkat naturreservat en mil norrut. Hur många kryss kan vi göra här? Efteråt blir det boksignering och om vädret tillåter föreläsning och samtal ute i skogen som att sändas live. Vid vackert väder, ta gärna med fika och filt! Klicka här för karta.

Vill du arrangera skogsbingo på din ort eller gå ut på egen hand finner du information här!

Boksignering på plats & online. Även du som är med online kommer att ha möjlighet att få ett signerat exemplar av boken. Beställning görs genom att swisha 350 kr till 123-394 06 99 och ange namn, adress och postnummer, så skickar vi boken till dig. Skulle inte hela adressen få plats i meddelandet, skriv det som får plats på Swich, och maila sedan den kompletta adressen till info@kontenatt.se. Fri frakt ges till alla beställningar som sker den 21/3.

.

Skogsbruk, stormar & skador

Då vi i stor omfattning ersatt skogar med trädplantager har risken för insektsangrepp ökat. Att monokulturer är känsligare för både storm, svamp- och insektsangrepp är allmänt känd kunskap bland forskare världen över.

I SLU nyheter publicerade 12 juni 2017 kunde man läsa följande: Vi får räkna med att skador orsakade av granbark- borren kommer att öka i stora delar av Europa i framtiden. Studien visar på en ökad risk för skador under varma och torra somrar och efter stormfällningar, händelser som troligtvis kommer bli allt vanligare som ett resultat av klimatförändringen. Idag kan vi konstatera att de fick rätt. Åren 2018, 2019 och 2020 blev angreppen från granbarkborre mycket omfattande.

Ekosystembaserat skogsbruk ökar skogens motståndskraft där den tidigare blivit försvagad och bevaras där den fortfarande är god.

Vill du göra en bokningsförfrågan är du välkommen att kontakta oss på: info@konstenatt.se

Exempel på föreläsning, från IALE konferensen 2019, Stockholms Universitet

YouTubekanal: www.youtube.com/c/MikaelKarlssonForest