Guidning i Lübeck 31/5-1/6 2023

Är du nyfiken på hur Lübeck stad har jobbat med ekosystembaserat skogsbruk i över 30 år – vilka resultat har de nått??

Välkomna på guidning i skogarna kring Lübeck i vår!

När? 31:a maj kl. 9:00 till den 1:a juni 14:00

Var? I norra Tyskland, i skogarna utanför Lübeck.

Kostnad? 4.500 SEK inkl. moms. exklusive resa, boende och mat.

Anmälan: Till anmälan

Resan är för dig som är intresserad av skog, ekonomi, klimat & miljö. Kanske har du egen skog, arbetar med relaterade frågor eller helt enkelt bara är nyfiken på hur fantastisk vackra aktivt brukade produktionsskogar kan vara!

Frågor som vi kommer att fokusera på är; hur börjar man med ett hyggesfritt ekosystembaserat skogsbruk? Hur påverkas ekonomin, kolinlagring och den biologiska mångfalden? Hur att tänka kring och förhindra angrepp av granbarkborre i en tid av klimatförändrignar? Samt ge utrymmer för de frågor som ni deltagare kommer med.

Tips om boende: Vi har reserverat rum i Salem, som ligger ca 30 min söder om Lübeck. Skogarna vi skall besöka ligger mellan Salem och Lübeck. priset är ca 35-45€ / person och natt, exklusive frukost

Efter anmälan kommer du att få bekräftelse och information om resvägar, möjlighet till samåkning och annan praktiskt information.

För Facebookevent, klicka här.

Reseinformation: Till Lübeck kan man åka med tåg, bil & flyg. Restiden med tåg från stockholm är ca 10 timmar. Med flyg ca 8-9 timmar ”dörr till dörr” . Färja & bilfärja finns från både Göteborg och Nynäshamn.

OM FRAMTIDENS SKOGSBRUK

Framtidens skogsbruk behöver vara både klimatsmart, miljövänligt och gärna vackert. Vi behöver ett skogsbruk som både ökar skogarnas kollager och ger fortsatt möjlighet till uttag av skogsråvara.

”Detta samtidigt som den biologiska mångfalden ges utrymme att komma tillbaka i områden där den tidigare trängts undan och värnas där den fortfarande finns kvar.

Några som lyckats lösa denna ekvation är Lübecks stads skogsförvaltning.

1992 bestämde sig politikerna i Lübeck för att ställa om skogsbruket och det som hänt sedan dess är följande: Volymtillväxten har ökat. Så har även antalet fåglar, djur och växter. Skogarnas gröna kollager har ökat och lönsamheten är god.

Nyckeln till framgång ligger i att man i Lübeck börjat jobba med naturen som förebild. Avsnittet Framtidens skogsbruk finns som PDF och är fritt att ladda ner och är ett utdrag från boken Konsten att hugga träd och ha skogen kvar.

Resan arrangeras i samarbete med Ecoforestry Foundation

Bästa hälsningar

Mikael Karlsson